Skip to main content
Moguće komplikacije kod gojaznosti: kardio vaskularne bolesti predijabetes apneja tokom sna depresija anksioznost

Novi lek – nova mogućnost u lečenju gojaznosti, Liraglutid 3.0mg

Liraglutid 3.0
Nova mogućnost u lečenju gojaznosti

Primenom leka liraglutide 3.0 postižu se povoljni kardio-metabolički efekti
(na predijabetes, lipidni profil, krvni pritisak)

Liraglutid 3.0 je jedini u Srbiji odobren GLP-1RA za terapiju gojaznosti odraslih i adolescenata (>12 godina)

LEK ZA GOJAZNOST

Gojaznost je ozbiljna, hronična bolest

Definiše se kao abnormalna akumulacija masnog tkiva koja može narušiti zdravlje.

Novi lek / Liraglutid 3.0mg se koristi u terapiji gojaznosti tako što ispravljaju patofiziolosku grešku koja je u osnovi gojaznosti, predominantno putem mozga i gastrointestinalnog trakta.

Preko Mozga GLP-1RA deluju preko centra za sitost i glad tako sto smanjuju apetit i povećavaju sitost a preko Gastrointestinalnog trakta utiču na praznjenje želuca.
Primenjuje se jednom dnevno

Holistički pristup lečenju gojaznosti

Gubitak telesne mase od 5% ili više kod ljudi sa gojaznoscu donosi zdravstvene benefite i to uključujući:

  • Smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2
  • Redukcija terapije za dijabetes
  • Smanjenje kardiovaskularnih faktora rizika (i do 22% redukcija rizika od Kardiovaskularne smrti)
  • Poboljšanje lipidnog profila (sniženje triglicerida, povećanje HDL, smanjenje LDL)
  • Regulisanja krvnog pritiska (sniženje krvnog pritiska, smanjenje terapije)
  • Poboljšanje ovulacija
  • Smanjenje apneje
  • Poboljsanja kvaliteta života vezanog za zdravlje

Indeks telesne mase

Indeks telesne mase (ITM) je najpogodniji parametar za procenu prekomerne uhranjenosti i gojaznosti u opštoj populaciji

zadovoljni klijenti

Iskustva naših pacijenata

Vodio sam izuzetno nezdrav život, puno obaveza, malo vemena i naravno to je rezultiralo neredovnom i nezdravom ishranom. U početku nisam imao problema sa težinom, bio sam zdrav i mislio sam da takav način života neće preterano štetiti. Međutim, kako je vreme odmicalo kilaža je počela da se uvećava, ja sam se osećao sve umornije i bez energije za svakodnevne aktivnosti. Na preporuku sam otišao u Intervita centar za gojaznost i poremećaj ishrane u Novom Sadu. Uradio sam nutricionistički pregled i dobio jelovnik za mesec dana. U roku od mesec dana skinuo sam 6 kilograma masnoće. Ono što je prednost je da nema gladovanja, dobijete detaljan jelovnik i sve lepo objašnjeno. Zaista mi nikada lakše u životu nije bilo sprovesti dijetu. Sada sam ukupuno skinuo 10 kilograma, mnogo se bolje osećam, imama više energije i nema umora.

B.K. (30)

Iako sam ceo život vežbala, nakon 40-te počeli su da se uvećevaju kilogrami. U početku je to bilo po 1-2 kilograma, a onda za godinu dana 15 kilograma više. Zakazala sam metabolički pregled u Intervita centar za gojaznost i poremećaj ishrane u Novom Sadu i dobila da uradim laboratorijske analize na kojima se ispostavilo da imam slabiji rad štitaste žlezde, tačnije hipotireozu. Upućena sam lekaru specijalisti za dati problem i uradila sam pregled vezan za ishranu gde sam dobila instrukcije kako bih trebala da se hranim u odnosu na moj problem. Za mesec dana skinula sam 5 kilograma, a za jos dva svih 15 viška. Znači ono što se gomilalo godinu dana, skinula sam za 3 meseca bez gladovanja.

A.N. (44)

Probala sam razne dijete, sve su one davale neki efekat, smršam, ali čim krenem opet da jedem kao pre, sve se vrati, ništa nije davalo dugoročni efekat. Onda sam na preporuku drugarice otišla u Intervita centar za gojaznost i poremećaj ishrane u Novom Sadu i uradila pregled. Nije baš bila poverljiva moram da priznam. Toliko toga sam probala, gladovala i mučila se da skinem neki kilogram i čim se malo opustim, oni bi se vraćali. Ali rekla sam sebi, hajde da pokušam. Kada sam počela primenjivati jelovnik pomislila sam da nema šanse da toliko jedem, a da mršavim. Nakon 2 nedelje primene jelovnika došla sam na kontrolno merenje i nisam mogla da verujem -3 kg manje. To mi je dalo podstrek za dalje. Ukupno sam skinula 20 kg i nikada se bolje nisam osećala. Ono što je dobro u ovoj ishrani da vi skroz promenite navike, ovaj način vam postane način života i nema vraćanja kilograma.

M.B. (38)

Previša rada koštalo me je dodavanjem 18 kilograma na postojeću težinu. Pojavio se i problem sa povišenim pritiskom i holesterolom. Shvatio sam da tako više ne mogu da živim, jer su me kilogrami usporavali, smetalo mi je to što se brzo zamaram, što nemam snage da potrčim za detetom. Otišao sam na pregled u Intervita centar za gojaznost i poremećaj ishrane u Novom Sadu i dobio daljnu analizu tela, test intoloerancije na hranu i jelovnik za narednih mesec dana. Posle mesec dana neverovatnih 9 kg manje. Brzo sam skinuo svih 18 kg, za dva meseca pridržavanja ishrane. Pritisak se regulisao, energije mnogo više. Sada imama jelovnik za održavanje postojeće telesne težine i znam da nikada više ne želim da se osećam kao što sam se osećao pre odlaska u centar.

A.L. (42)

Imala sam česte probleme sa nadimanjem, koliko god da sam pazila na ishranu i neke namirnice sam izbacila na koje sam sumnjala da mogu da izazivaju probleme sa nadimanjem, problem je i dalje bio prisutan. Zakazala sam test intoleranicje u Intervita centar za gojaznost i poremećaj ishrane u Novom Sadu. Pokazalo se da su mi smetale namirnice za koje sam smatrala da su zdrave . Zapravo to i jesu generalno zdrave namirnice, ali meni u tom momentu nisu prijale. Dobila sam savet da ih isključim na neko vreme. Osećala sam se bolje već posle 10 dana. Nakon određenog perioda sam ih ponovo vratila u ishranu tempom kako mi je savetovano i sada više nemam problema.

J.M. (29)