Skip to main content
Da li imate povišen šećer? imate nadimanje? pojačano hrčete? se brzo umarate?

Gojaznost je hronična bolest koja zahteva dugotrajno lečenje, povezana sa preko 220 komplikacija i faktor je rizika za druge bolesti

Centar za gojaznost i poremećaj ishrane Intervita

Ulažemo u zdravlje i dugovečnost

Već pet godina za redom nižemo uspehe kako u skidanju kilaže (mršavljenju) tako i u održavanju postignute kilaže i korekciju telesne mase od masne ka mišićnoj.

 • Otkrivanjem uzroka gojaznosti
 • Pravilnom ishranom
 • Dobrim snom i
 • Fizičkom aktivnosti

Bilo šta od gore navedenog je alarm da se reaguje kako problem ne bi postao još veći i teže rešiv.
Upravo to nas razlikuje od ostalih Centara.

Multidisciplinarni tim lekara

Multidisciplinarni tim lekara internista (kardiolog, endokrinolog, gastroenterolog) pre svega traže uzrok gojaznosti.

Tu je i nutricionista koji neće samo dati dijetu već će izraditi plan ishrane prilagođen navikama i zdravstvenom statusu pojedinca.

Naš terapeut vežbom ce u zavisnosti od zdravstvenog i kondicionog statusa izraditi plan fizičke aktivnosti, pratiti pojedinca kroz program, dozirati ga i zajedničkim naporom oblikovati telo do željenog cilja.
Ne zaboravimo i psihologa koji je u svakom trenutku podrška
Zato je Intervita mesto gde osoba može naći podršku i rešenje.

Zašto je gojaznost povezana sa kardiologijom?

Gojaznost je jedan od osnovnih faktora rizika za pojavu kardiovaskularnih bolesti. Neregulisana telesna težina dovodi do povišenog krvnog pritiska, povećana masnoća u krvi, a to direktno predstavlja faktor rizika za kardiovaskularne bolesti pre svega infarkt miokarda. Ukoliko imate problema sa viškom kilograma od izuzetne važnosti je obaviti pregled kod kardiologa da bi se ustanovilo kog stepena je gojaznost uticala na rad srca i krvni pritisak.

Koje tegobe (pored gojaznosti) i parametri vam mogu ukazati da postoji potreba za kardiološkim pregledom?

 • Često zamaranje i teže disanje (kratak dah) prilikom fizičkih aktivnosti pa i onih blažih
 • Visok nivo holesterola i triglicerida u krvi
 • Pojačano znojenje
 • Oticanje nogu
 • Osetne nepravilnosti u radu srca (tahikardije ili aritimije)
 • Povišen krvni pritisak

Postoje faktori rizika na koje ne možemo uticati (nepromenljivi), ali svakako postoje i oni na koje možemo da utičemo (promenljivi), a jedan od njih je i gojaznost. Primarna prevencija kardiovaskularnih bolesti je ključni faktor i zato mi u timu stručnjaka koji se bave problematikom gojaznosti imamo i kardiologa kao neizostavni deo u očuvanju Vašeg zdravlja.

KARDIOLOG

Prof. dr sc. med. Dragoslava Šaponja

Rukovodilac ordinacije

Da li imate probema sa prekomernim znojenjem, potrebu sa slatkišima, ne možete da skinete kilažu iako se pridržavate dijete?

Mnogi simptomi poput ovih kao i gojaznost mogu ukazati na poremćaj rada insulina ili pak poremećaj rada štitaste žlezde i zato je važno obratiti se endokrinologu.  Pored navedenih simtoma mogu se javiti i:

 • debljina fokusirana na i oko stomaka ( veliki stomak), masne naslage oko unutrašnjih organa ( visceralna gojaznost)
 • stalna pospanost
 • hronični nedostatak energije i osećaj umora i pored obilnih obroka
 • zaboravnost, depresija, bezvoljnost
 • stalna želja za unosom slatkiša i nakon obroka
 • nagli pad šećera
 • teško uspostavljanje idealne telesne mase i mršavljenje, čak i ako je osoba na posebnom režimu ishrane, a ubrzano gojenje
 • neredovni menstrualni ciklusi, pojava akni i pojačane maljavosti kod žena

Ukoliko ste primetili neke od ovih simptoma kao i to da uprkos pridržavanju režima ishrane ne možete da smršate možemo Vam pomoći i utvrditi pravi razlog.

ENDOKRINOLOG

Dr Slađana Stojilović

Ukoliko Vas muči gorušica, nadutost i bol u trbuhu, celijakiju, zapaljenske bolesti creva, ulcerozni kolitis, divertikuloza creva, GERB (gastroezofagusna refluksna bolest), ahalazija, Baretov jednjak, hijatus hernija, peptički ulkus, sindrom nervoznih creva, poremećaji i oboljenja pankreasa i žučnih puteva, konstipacija, dijareja, oboljenja jetre, vreme je da se javite našem Gastroenterologu.

Pravilna ishrana je neizostavni deo u lečenju gore pomenutih oboljenja, a i preventiva da do njih ne dodje.

U našem Centru za poremećaj ishrane, Gastroenerolog sa nutricionistom brinu o vašem zdravlju i podrška su vam do izlečenja i prihvatanja novih navika u ishrani.

GASTROENTEROLOG

Dr Branka Radošević Cvijanović

Promena životnog stila

U svetu nutricionizma postoji mnogo različitih mišljenja kada je u pitanju način ishrane. Brz tempo života, stres, neredovan san dovode do toga da se kao jednom od zadovoljstava poseže za hranom. U zadnjih nekoliko godina ekspanzija gojaznosti postaje zabrinjavajuća, kao i ekspanzija hroničnih nezaraznih bolesti ( dijabetes, hipertenzija, autoimune bolesti).

Da bi sprečili ili, ukoliko je već došlo do bolesti, lečili određena stanja mora se menjati način ishrane. Prevencija pre svega je ono što mi savetujemo, ali važno je napomenuti da promena načina ishrane u mnogome može da promeni tok bolesti na bolje. Promena načina ishrane između ostalog utiče na:

 • Niži holesterol, krvni pritisak i šećer u krvi
 • Prevencija i preokretanje toka kardiovaskularnih bolesti
 • Niži rizik oboljevanja od karcinoma i dijabetesa
 • Smanjenje zapaljenja u organizmu;
 • Smanjenje terapije;
 • Obrtanje toka autoimunih bolesti (sistemski lupuseritematozus – SLE, multipla skleroza, Hašimoto tireoiditis itd).

Prvi korak u promeni načina ishrane jesti obavljanje nutricionističkog pregleda pri kojem zastupamo individualni pristup svakom klijentu gde ćete dobiti detaljan uvid u sastav vašeg tela (merenjem na In Body vagi), zatim test intolerancije na hranu, gde ćete saznati koje namirnice mogu uticati na vaše sadašnje stanje i u kojom meri, izradu jelovnika u skladu sa vašim potrebama, navikama i zdravstvenom profilu. Mesečna praćenja koja sprovodimo daju kako uvid u rezultate tako i psihički podsticaj klijentu da nastavi sa promenom navika.
Prvi korak u promeni načina ishrane jeste doneti odluku. Kada ste odlučili, sledeći korak je znati kako. Mnogo je dijeta danas i ljudi su sa pravom zbunjeni, ali je zato važno kome ćete dati svoje poverenje.

„Čitava tajna kako da produžimo život je u tom da ga ne skraćujemo.“ – Saltikov

Kako izgleda nutricionistički pregled?

Pregled traje 45min -1h. Pre dolaska na pregled potrebno je ne piti i ne jesti 3h zbog merenja na In body vagi. Za izradu jelovnika potrebno je 5-7 dana.
Bez gladovanja, bez dodatnih opterećivanja kalorijama možete vašu kilažu dovesti do željene. Cilj našeg programa jeste promena životnog stila koji ćete održavati i nadalje tokom života.

NUTRICIONISTA

Msr. Janja Trkulja Sekereš

Fizička aktivnost u programu Centra za gojaznost

Fizička aktivnost je neophodni i neizostavni deo savremenog načina života, kako ne bi dolazilo do niza posledica koje uzrokuje sedentarni način života.

Stres, nesanica, višak kilograma, mišićno skeletna bol, dijabetes, kardiovaskularni problemi, endokrinoloski problemi… su neki od razloga zašto bi trebalo uvrstiti fizičku aktivnost u svakodnevni život.

Postavlja se pitanje koja fizička aktivnost je odgovarajuća za koju vrstu problema!

U Našem Centru za gojaznost

Terapeut vežbom u odnosu na:

 1. pol
 2. starosnu dob
 3. zdravstveni status
 4. BMI
 5. kondicioni status

Napravi procenu i  plan doziranja kao i vrstu vežbi koje su odgovarajuće i prilagođene Vama.

Fizička aktivnost kao lek

Uz zajednički rad i konstantno praćenje zdravstvenih parametara kao što su

 1. laboratorijski rezultati (glikemija, trombociti, holesteroli,…)
 2. krvni pritisak,
 3. puls,
 4. maksimalna potrošnja kiseonika,
 5. nivo laktata
 6. nedeljno merenje sastava tela

prati se progres ka željenom cilju.

Cilj je:

 1. Očuvati i unaprediti zdravlje
 2. Očuvati fleksibilnost i funkciju mišićno skeletnog sistema i osnažiti ga
 3. Ubrzati metabolizam
 4. Smanjiti masnu masu u korist mišićne mase
 5. Jačanje imunološkog sistema

Kao i kod svakog leka pravilno korišćenje je benefit dok nepravilno doziranje i loš izbor vežbi može nauditi vašem zdravlju.

Načinite prvi korak ka vašoj brzbolnoj i zdravoj budućnosti.

TERAPEUT

Msr. Jasmina Knežević

zadovoljni klijenti

Iskustva naših pacijenata

Vodio sam izuzetno nezdrav život, puno obaveza, malo vemena i naravno to je rezultiralo neredovnom i nezdravom ishranom. U početku nisam imao problema sa težinom, bio sam zdrav i mislio sam da takav način života neće preterano štetiti. Međutim, kako je vreme odmicalo kilaža je počela da se uvećava, ja sam se osećao sve umornije i bez energije za svakodnevne aktivnosti. Na preporuku sam otišao u Intervita centar za gojaznost i poremećaj ishrane u Novom Sadu. Uradio sam nutricionistički pregled i dobio jelovnik za mesec dana. U roku od mesec dana skinuo sam 6 kilograma masnoće. Ono što je prednost je da nema gladovanja, dobijete detaljan jelovnik i sve lepo objašnjeno. Zaista mi nikada lakše u životu nije bilo sprovesti dijetu. Sada sam ukupuno skinuo 10 kilograma, mnogo se bolje osećam, imama više energije i nema umora.

B.K. (30)

Iako sam ceo život vežbala, nakon 40-te počeli su da se uvećevaju kilogrami. U početku je to bilo po 1-2 kilograma, a onda za godinu dana 15 kilograma više. Zakazala sam metabolički pregled u Intervita centar za gojaznost i poremećaj ishrane u Novom Sadu i dobila da uradim laboratorijske analize na kojima se ispostavilo da imam slabiji rad štitaste žlezde, tačnije hipotireozu. Upućena sam lekaru specijalisti za dati problem i uradila sam pregled vezan za ishranu gde sam dobila instrukcije kako bih trebala da se hranim u odnosu na moj problem. Za mesec dana skinula sam 5 kilograma, a za jos dva svih 15 viška. Znači ono što se gomilalo godinu dana, skinula sam za 3 meseca bez gladovanja.

A.N. (44)

Probala sam razne dijete, sve su one davale neki efekat, smršam, ali čim krenem opet da jedem kao pre, sve se vrati, ništa nije davalo dugoročni efekat. Onda sam na preporuku drugarice otišla u Intervita centar za gojaznost i poremećaj ishrane u Novom Sadu i uradila pregled. Nije baš bila poverljiva moram da priznam. Toliko toga sam probala, gladovala i mučila se da skinem neki kilogram i čim se malo opustim, oni bi se vraćali. Ali rekla sam sebi, hajde da pokušam. Kada sam počela primenjivati jelovnik pomislila sam da nema šanse da toliko jedem, a da mršavim. Nakon 2 nedelje primene jelovnika došla sam na kontrolno merenje i nisam mogla da verujem -3 kg manje. To mi je dalo podstrek za dalje. Ukupno sam skinula 20 kg i nikada se bolje nisam osećala. Ono što je dobro u ovoj ishrani da vi skroz promenite navike, ovaj način vam postane način života i nema vraćanja kilograma.

M.B. (38)

Previša rada koštalo me je dodavanjem 18 kilograma na postojeću težinu. Pojavio se i problem sa povišenim pritiskom i holesterolom. Shvatio sam da tako više ne mogu da živim, jer su me kilogrami usporavali, smetalo mi je to što se brzo zamaram, što nemam snage da potrčim za detetom. Otišao sam na pregled u Intervita centar za gojaznost i poremećaj ishrane u Novom Sadu i dobio daljnu analizu tela, test intoloerancije na hranu i jelovnik za narednih mesec dana. Posle mesec dana neverovatnih 9 kg manje. Brzo sam skinuo svih 18 kg, za dva meseca pridržavanja ishrane. Pritisak se regulisao, energije mnogo više. Sada imama jelovnik za održavanje postojeće telesne težine i znam da nikada više ne želim da se osećam kao što sam se osećao pre odlaska u centar.

A.L. (42)

Imala sam česte probleme sa nadimanjem, koliko god da sam pazila na ishranu i neke namirnice sam izbacila na koje sam sumnjala da mogu da izazivaju probleme sa nadimanjem, problem je i dalje bio prisutan. Zakazala sam test intoleranicje u Intervita centar za gojaznost i poremećaj ishrane u Novom Sadu. Pokazalo se da su mi smetale namirnice za koje sam smatrala da su zdrave . Zapravo to i jesu generalno zdrave namirnice, ali meni u tom momentu nisu prijale. Dobila sam savet da ih isključim na neko vreme. Osećala sam se bolje već posle 10 dana. Nakon određenog perioda sam ih ponovo vratila u ishranu tempom kako mi je savetovano i sada više nemam problema.

J.M. (29)