Već smo govorili o dobrobiti vlakana, a sada bi se malo pozabavili namirnicama koje su bogate vlaknima i koje bi trebalo da što češće konzumiramo.
1. Kinoa
Kinoa je pseudožitarica i sadrži 70% ugljenih hidrata međutim je i dobar izvor proteina i vlakana. Kinoa je bogata mnogim mineralima i povezuje se s raznim zdravstvenim dobrobitima, uključujući poboljšanu kontrolu šećera u krvi i zdravlje srca. Osim toga, ne sadrži gluten, što je čini popularnom alternativom pšenici za one koji su na bezglutenskoj dijeti.
2. Ovas
Ovas je odličan izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidansa. Sadrži 70% ugljienih hidrata. Porcija od 1 šolje (81 gram) sadrži 54 grama ugljenih hidrata, uključujući 8 grama vlakana. Bogat specifičnom vrstom, vlakana koji se zovu beta glukani. Ovas je takođe relativno dobar izvor proteina i sadrži više proteina od većine žitarica. Konzumacija ovsa može smanjiti rizik od srčanih bolesti snižavanjem holesterola.
3. Batat
Oko 100g batata sadrži 20g ugljenih hidrata (skroba, šećera i vlakana). Izuzetno je bogat izvor vitamina A, vitamina C i kalijuma. Bogat antioksidansima koji pomažu u odstranjivanju štetnih slobodnih radikala u ćelijama kako bi vas zaštitili od hroničnih bolesti.
4. Jabuke
Jabuke su dobar izvor vitamina C, antioksidansa i vlakana.
5. Leblebije
Kuvane leblebije sadrže 27,4 grama ugljenih hidrata po obroku od 100 grama, uz gotovo 8 grama vlakana. Takođe su dobar izvor biljnih proteina. Sadrže mnogo vitamina i minerala, uključujući gvožđe, fosfor i vitamine B grupe.