Skip to main content
Blog

5 zdravih obroka za doručak

Namaz od avokada

Sastojci:
1 zreli avokado,
malo bibera, soli, belog luka u prahu, peršunovog lista
1 kašika tahinija (susamove paste)
i sok jednog limuna.

Priprema namaza:
Prvo plod rasecite na pola i uklonite sve koštice, pa zatim mesnati deo izvadite kašičicom. Dodajte limunov sok i napravite pire, pa zatim ubacite ostale začine.
Najbolje je namaz od avokada pojesti dok je svež. Servira se sa hlebom i paradajzom.

Palačinke

Sastojci:
250gr brašna (150gr speltinog i 100gr heljdinog brašna)
2dl kisele vode
1 kašika maslinovog ulja
Sok od pola limuna
Na vrh noža morske soli
1 dl obične vode

Mazati sa domaćim humusom uz čeri paradajz.

Brza pica za doručak

Za testo:
260 g brašna (180 g heljdinog i 80 g speltinog)
Jedna kašika maslinovog ulja
Pola kašike morske soli
Pola kašike praška za pecivo
120 ml vode

Za fil:
Paradajz pelat bez šećera
Šampinjoni
150g kačkavalja

Priprema:
Izmešajte brašno, so i prašak za pecivo. Zatim dodajte vodu i ulje te umesite dobro. Ostavite na sobnoj t 20-tak minuta. Testo razvucite tanko i na njega namažite pelat zatim dodajte ostale sastojke. Odgore dodajte origano. Pecite oko 30 min u zavisnosti od rerne.

Zdrava kaša

100g ovsa (celo zrno)

Priprema:
Uveče potopiti žitarice u hladnu vodu sa malo morske soli (odnos je 1:3- jedna šolja žitarica: tri šolje vode). Ujutru odliti tu vodu i dodati novu u istom odnosu. Staviti da se kuvaju, i kad proključaju, ostaviti da vri jos 3-4 minuta. Žitarice nisu dovoljne za doručak, tako da ga treba nutritivno obogatiti i dodati sledeće sastojke :

  • 1 supena kašika mlevenog lanenog semena
  • 1 kašika čija semenki (ostaviti da nabubre 20 min)
  • 4-5 badema ili lešnika
  • malo stevije
  • 1 kašičica organskog rogača
  • Pola kašičice cimeta

Zdravi sendvič

Hleb od celog zrna žita bez kvasca
Humus
Domaća pečenica
Čeri paradajz