Namaz od avokada
Sastojci:
1 zreli avokado,
malo bibera, soli, belog luka u prahu, peršunovog lista
1 kašika tahinija (susamove paste)
i sok jednog limuna.
Priprema namaza:
Prvo plod rasecite na pola i uklonite sve koštice, pa zatim mesnati deo izvadite kašičicom. Dodajte limunov sok i napravite pire, pa zatim ubacite ostale začine.
Najbolje je namaz od avokada pojesti dok je svež. Servira se sa hlebom i paradajzom.
Palačinke
Sastojci:
250gr brašna (150gr speltinog i 100gr heljdinog brašna)
2dl kisele vode
1 kašika maslinovog ulja
Sok od pola limuna
Na vrh noža morske soli
1 dl obične vode
Mazati sa domaćim humusom uz čeri paradajz.
Brza pica za doručak
Za testo:
260 g brašna (180 g heljdinog i 80 g speltinog)
Jedna kašika maslinovog ulja
Pola kašike morske soli
Pola kašike praška za pecivo
120 ml vode
Za fil:
Paradajz pelat bez šećera
Šampinjoni
150g kačkavalja
Priprema:
Izmešajte brašno, so i prašak za pecivo. Zatim dodajte vodu i ulje te umesite dobro. Ostavite na sobnoj t 20-tak minuta. Testo razvucite tanko i na njega namažite pelat zatim dodajte ostale sastojke. Odgore dodajte origano. Pecite oko 30 min u zavisnosti od rerne.
Zdrava kaša
100g ovsa (celo zrno)
Priprema:
Uveče potopiti žitarice u hladnu vodu sa malo morske soli (odnos je 1:3- jedna šolja žitarica: tri šolje vode). Ujutru odliti tu vodu i dodati novu u istom odnosu. Staviti da se kuvaju, i kad proključaju, ostaviti da vri jos 3-4 minuta. Žitarice nisu dovoljne za doručak, tako da ga treba nutritivno obogatiti i dodati sledeće sastojke :
- 1 supena kašika mlevenog lanenog semena
- 1 kašika čija semenki (ostaviti da nabubre 20 min)
- 4-5 badema ili lešnika
- malo stevije
- 1 kašičica organskog rogača
- Pola kašičice cimeta
Zdravi sendvič
Hleb od celog zrna žita bez kvasca
Humus
Domaća pečenica
Čeri paradajz