Skip to main content
Blog

Da li je moguće „smršati lako“?

Kako da smršam lako?

Pitanje sa kojim nam svaki pacijent dođe u želji da što pre dostigne svoju idelanu težinu i oslobodi se tereta viška kilograma.

Za početak da razjasnimo jako bitnu stvar. Kilogrami se ne nagomilaju za mesec-dva, tako je da nije realno da će isti moći da se skinu za kratak vremenski period, a da se ne odrazi na zdravstveno stanje pacijenta. Kada se bavimo dijetama i zdravom ishranom, moramo razmišljati o održivom načinu ishrane. Šta bi to značilo? Mnogo je danas dijeta i sve su one manje više efikasne, ali se postavlja pitanje koliko su iste održive na duži vremenski period. Većina ljudi pribegne nekoj dijeti, odrekne se mnogo namirnica, ode u kalorijski deficit, dobije neke rezultate, ali kada se vrate na stari način ishrane svi izgubljeni kilogrami se vrate upravo zbog toga što takav način ishrane nije održiv na duži vremenski period. Ono što je važno da razumete jeste da je potrebno promeniti životne navike da ( ishranu, fizičku aktivnost, san…) da biste imali dugoročne efekte.

Upravo je to ono čime se mi bavimo u našem centru.

Edukacijom pacijenata o potpuno drugačijem načinu života, uvođenju novih navika i zdravijem životnom stilu. Ukoliko želimo promeniti kvalitet života to mora biti održivo na duge staze i nije samo akcenat na „smršajte lako“ već i na to kako idealnu kilažu održati zauvek. Kada naučite kako da balansirate i kombinujete namirnice pravilno, održavaćete kilažu i nećete imati problem sa čuvenim „jo-jo“ efektom to jest vraćanjem kilograma.

Pored toga što je akcenat na održivoj dijeti, kod nas je akcenat i na zdravstvenom stanju klijenta. Pristup svakom pacijentu je individualan, uz obavezne laboratorijske analize. Tek kada znamo kakvog zdravstvenog stanja je pacijent pristupamo daljim analizama, poput analize sastava tela, testa inotlerancije na hranu… Sve te dodatne analize nam daju precizne podatke na osnovu kojih sastavljamo program za svakog ponaosob.

Vrlo je važno shvatiti da bez promena navika nema efekta na duge staze. Promeniti stil života je ono čemu težimo, a ne samo „kako da smršam lako“, jer takav princip vas neće dovesti do života kakav želite.