Skip to main content
Blog

Ishrana i kardiovaskularne bolesti

Danas smo svedoci da sve više ljudi oboljeva od kardiovaskularnih bolesti (KVB) poput hipertenzije, cerebrovaskularnih bolesti(moždanog udara) i perifernih vaskularnih bolesti. Glavni uzrok KVB je ateroskleroza kao progresivna bolest krvnih sudova. Faktori rizika uključuju povišen pritisak, dislipidemiju, prekomernu telesnu težinu, dijabetes melitus tipa 2, a naravno od izuzetne važnosti način ishrane, pušenje i fizička aktivnost, odnosno neaktivnost.

Kada je u pitanju način ishrane ovde ćemo se osvrnuti na načine pomići kojih možemo pomoći kako preventivno tako i ukoliko je već došlo do oboljenja. Većina populacije se hrani na neki standardni način i to podrazumeva veliku količinu namirnica poput mesa, punomasnih mlečnih proizvoda, rafinisanih šećera i soli. Sve nabrojano predstavlja faktor rizika kada su u pitanju KVB.

Brz način života, puno stresa i malo odmora dovodi ljude u nezavidnu situaciju brzog biranja obroka i ne obraćanja pažnje koju vrstu „goriva“ sipaju u svoj organizam.

Koje bi bile osnovne smernice zdravije ishrane?

Konzumacija pretežno biljnih namirnica uz manju količinu mesa i mlečnih proizvoda. Riba takođe može biti uvrštena u ishranu, ali i tu treba biti oprezan zbog količine teških metala koje neke ribe mogu da sadrže. Povrće generalno sadrži dosta antioksidanasa koji smanjuju oksidaciju lipida, tačnije LDL-a koji se još popularno naziva i „loš“ holesterol.

Takođe uvrstiti umereno orašaste plodove i semenke. Laneno seme je izuzetan izvor omega 3-masnih kiselina koje povoljno utiču na masnoće tako što snižavaju LDL holesterol, a povećevaju zaštitini HDL holesterol.

Zatim, unosom velikih količina proizvoda životinjskog porekla unosimo velike količine zasićenih masnoća koje imaju loš uticaj na količinu holesterola u našem organizmu (LDL). Biljne namirnice su bogate nezasićenim mastima koje (izuzev kokosovog i palminog ulja) koje deluju protektivno na naše krvne sudove.

Izaberite zdravlje, tako što ćete izabrati zdravije namirnice. Ne treba nedostatkom vremena pravdati to što se nezdravo hranimo, jer postoje obroci za koje vam ne treba puno vremena da se pripreme, a mnogo su kvalitetniji nego tzv. brza hrana prepuna masti, šećera i soli.