Stižu nam prazinci, a sa tim i pripremanje novogodišnje trpeze, kako slanih tako i slatkih đakonija. Iako je vreme kada smo svi opušteniji, ne treba zaboraviti na umerenost i zdravije specijalitete.
Ukoliko želite da prijatno iznenadite svoje ukućane i prijatelje, a pritom pripremite zdrave poslastice, sigurno će vam se dopasti ideje za novogodišnju trpezu koje smo pripremili za vas!
Slane kocke
Sastojci:
4 jaja
300 g speltinog brašna
1 kesica praška za pecivo
180 ml kiselog mleka
250 g ajvara
So
Kisela voda do željene gustine
Fil
300 g sitnog sira
150 g pršute
Priprema:
Kora
U dubljoj posudi sjediniti žumanca, kiselo mleko, ajvar, brašno i prašak za pecivo pa začiniti po ukusu. Belanca ulupati u čvrst sneg, dodati prethodno pripremljenoj masi i polako promešati varjačom. Pripremljeno testo sipati u nauljen i brašnom posut pleh, pa staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa preseći na tri dela.
Fil
Pršutu sjediniti sa sitnim sirom i začiniti po ukusu( crvena paprika, kurkuma, peršunov list….)
Finalni postupak
- Kore premazati pripremljenim filom, pa naslagati jednu na drugu.
- Gornju koru takođe premazati filom pa slanu tortu iseći na kocke. Svaku kocku dekorisati pršutom.
Pileća salata
Sastojci:
400 g pilećih grudi
150 g mariniranih šampinjona (oceđenih)
5-6 kiselih krastavčića
200 g ABC sira
2 kašike susamove paste
1 kašikica kikriki putera
1 ravna kašićica soli
Sok od pola limuna
Ml.biber po ukusu
Priprema:
Pileće belo meso skuvajte, pa ohlađeno iseckajte što sitnije. Kisele krastavce krupno narendajte, marinirane šampinjone dobro ocedite od tečnosti iz tegle( možete korisiti u dinstane) te i njih iseckajte na manje komade.Sve navedene sastojke stavite u odgovarajuću posudu. U posebnoj posudi pomešajte ABC sir, susamovu pastu, kikiriki puter, limunov sok i začine. Sjedinite sa mesom i šampinjonima.
Kuglice od kokosa i urmi
Sastojci:
urme – 10 komada, bez koštica
ovsene pahuljice – 3 kašike
kikiriki puter – 3 kašike
crna čokolada – 100 g
kokosovo ulje – 1-2 kašike
Priprema:
U blenderu izblendirajte urme, dodajte ovsene pahuljice i sve ponovo izblendajte. Na samom kraju dodajte kikiriki puter. Ovako dobivenu smesu oblikujte u male loptice i ostavite ih oko 10 minuta u zamrzivač. Za to vreme na pari istopite čokoladu sa kokosovim uljem. Zatim izvadite kuglice i svaku potopite u posudu sa čokoladom. Ostavite čokoladne loptice u zamrzivač još 10 minuta.