Skip to main content
Blog

Novogodišnja trpeza

Stižu nam prazinci, a sa tim i pripremanje novogodišnje trpeze, kako slanih tako i slatkih đakonija. Iako je vreme kada smo svi opušteniji, ne treba zaboraviti na umerenost i zdravije specijalitete.

Ukoliko želite da prijatno iznenadite svoje ukućane i prijatelje, a pritom pripremite zdrave poslastice, sigurno će vam se dopasti ideje za novogodišnju trpezu koje smo pripremili za vas!

Slane kocke

Sastojci:

4 jaja
300 g speltinog brašna
1 kesica praška za pecivo
180 ml kiselog mleka
250 g ajvara
So
Kisela voda do željene gustine
Fil
300 g sitnog sira
150 g pršute

Priprema:

Kora

U dubljoj posudi sjediniti žumanca, kiselo mleko, ajvar, brašno i prašak za pecivo pa začiniti po ukusu. Belanca ulupati u čvrst sneg, dodati prethodno pripremljenoj masi i polako promešati varjačom. Pripremljeno testo sipati u nauljen i brašnom posut pleh, pa staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa preseći na tri dela.

Fil

Pršutu sjediniti sa sitnim sirom i začiniti po ukusu( crvena paprika, kurkuma, peršunov list….)

Finalni postupak

  1. Kore premazati pripremljenim filom, pa naslagati jednu na drugu.
  2. Gornju koru takođe premazati filom pa slanu tortu iseći na kocke. Svaku kocku dekorisati pršutom.

Pileća salata

Sastojci:

400 g pilećih grudi
150 g mariniranih šampinjona (oceđenih)
5-6 kiselih krastavčića
200 g ABC sira
2 kašike susamove paste
1 kašikica kikriki putera
1 ravna kašićica soli
Sok od pola limuna
Ml.biber po ukusu

Priprema:

Pileće belo meso skuvajte, pa ohlađeno iseckajte što sitnije. Kisele krastavce krupno narendajte, marinirane šampinjone dobro ocedite od tečnosti iz tegle( možete korisiti u dinstane) te i njih iseckajte na manje komade.Sve navedene sastojke stavite u odgovarajuću posudu. U posebnoj posudi pomešajte ABC sir, susamovu pastu, kikiriki puter, limunov sok i začine. Sjedinite sa mesom i šampinjonima.

Kuglice od kokosa i urmi

Sastojci:

urme – 10 komada, bez koštica
ovsene pahuljice – 3 kašike
kikiriki puter – 3 kašike
crna čokolada – 100 g
kokosovo ulje – 1-2 kašike

Priprema:

U blenderu izblendirajte urme, dodajte ovsene pahuljice i sve ponovo izblendajte. Na samom kraju dodajte kikiriki puter. Ovako dobivenu smesu oblikujte u male loptice i ostavite ih oko 10 minuta u zamrzivač. Za to vreme na pari istopite čokoladu sa kokosovim uljem. Zatim izvadite kuglice i svaku potopite u posudu sa čokoladom. Ostavite čokoladne loptice u zamrzivač još 10 minuta.