Vlakna u našoj hrani mogu da pomogno znatno u snižavanju holesterola. Većina ljudi jede daleko manje od preporučenih 25 do 30g vlakana na dan.
Dokazi sada ukazuju da ishrana bogata vlaknima pruža čitav niz prednosti.
Uzimanje najmanje 30 do 40g vlakana dnevno iz raznovrsne biljne hrane može da umanji vaš rizik od srčanih oboljenja, raka, poremećaja rada creva i drugih oboljenja.
Postije dva tipa vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva u vodi. Vlakna rastvorljiva u vodi su ta koja su naročito značajna za snižavanje holesterola. Voće, povrće, jezgrasto voće, žitarice i mahunarke, sve u svom prirodnom, neprerađenom stanju, predstavljaju pet glavnih grupa namirnica koje sadrže ova vlakna za snižavanje holesterola. Ta jedinjenja deluju vezivanjem holesterola i žučnih kiselina (koje luči jetra) u tankom crevu, sprečavajući time njegovu apsorpciju.
Na sreću, ni žuč ni holesterol se ne apsorbuju u gornjem delu creva, već više u krajnjem ileumu (poslednji deo tankog creva). To daje vlaknima dovoljno vremena da povežu ta jedinjenja. Međutim, ako nedostaju odgovarajuća vlakna, i žuč i holesterol se apsorbuju u krvni sistem, povišavajući nivoe holesterola u krvi. Žučne kiseline se, u stvari, proizvode u jetri od holesterola. Kao rezultat toga, što više žuči izgubite stolicom, to više holesterola telo mora da iskoristi kako bi načinilo nove žučne kiseline koje su neophodne za razlaganje masti.
Medicinska literatura je bogata primerima o korisnosti vlakana po zdravlje. Jedno istraživanje, objavljeno 1992. godine, utvrdilo je da je dodavanje ishrani 15g vlakana dnevno snizilo holesterol u krvi za 15%. Efekat vlakana u snižavanju holesterola je u vezi sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja kod ljudi koji uzimaju velike količine vlakana. Oni koji upražnjavaju ishranu bogatu vlaknima imaju 65% manji rizik od srčanih oboljenja(1).
Životinjski proizvodi (meso, mleko, jaja i sir) ne sadrže ni malo vlakana. Ako želimo obilne količine vlakana, odabraćemo da jedemo žitarice, voće, povrće i jezgrasto voće.
1. Haskell WL, Spiller GA, et al. Role of water-soluble dietary fiber in the management of elevated plasma cholesterol in healthy subjects. Am J Cardiol 1992 Feb 15;69(5):433-439