Skip to main content
Blog

Zašto ne treba jesti između obroka?

Da bi se aktiviralo lučenje insulina uopšte nije potreban kompletan obrok, dovoljno je uneti jedan zalogaj neke hrane, da bi ovaj proces započeo. Tada masne ćelije dobijaju nalog za skladištenje. I tog trenutka prestaje oslobadjanje masti, enzim lipaza se blokira.

Ovo je jedan od razloga zašto uzimanje hrane izmedju obroka prouzrokuje ili nagomilavanje masnog tkiva, ili pak ne dozvoljava da smršamo do idealne težine. Ako želimo da smršamo, prva stvar koju bi valjalo da uradimo je da se vratimo unosu regularnih obroka, odnosno tri glavna obroka u toku dana.

Zašto je ovo od najvećeg značaja sprečiti kod dece?

Ćelije masnog tkiva su kod dece još nerazvijene, zovu se pre-adipociti i imaju ogroman potencijal umnožavanja. Jedan od razloga zašto je došlo do povećanja broja gojazne dece je izmedju svih drugih i upravo ovaj mehanizam umnožavanja ćelija zbog povećane potrebesno skladištenja masti.

Kada se jednom umnože adipociti, njihov broj ostaje veliki i kasnije u životu. Taj ogroman broj adipocita ima kapacitet za skladištenje i velike količine masti.
Znači, gojazna deca kasnije imaju veći potencijal za skladištenjem masti, daleko veći nego kod ljudi koji kasnije u životu postanu gojazni.

Naravno, poznato je da su najsnažniji pokretači pankreasa na izlučivanje insulina, upravo prosti šećeri (a njih ima u jako velikom broju namirnica i grickalica, pogotovo slatkiša), kao i hidrogenizovane biljne masnoće (a njih ima u praktičnoj svakoj grickalici iz kese, u pecivu, kolačima i dr.).

Napici, kao što su kafa i čaj sa dodatim šećerom (ili veštačkim zaslađivačem) menjaju naš ciklus skladištenja i oslobadjanja masti, voćni sokovi takodje spadaju u kategoriju namirnica koje treba izbegavati izmedju obroka… posebno dijet pića u koja su dodate velike količine veštačkih zaslađivača.

Između obroka najbolje je konzumirati čistu vodu, limunadu ili biljni čaj.